20 kwietnia Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu obchodził Jubileusz 70- lecia Szkoły.
Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele pod wezwaniem św. Henryka przy ulicy Glinianej.
Podczas nabożeństwa odczytane zostały nazwiska zmarłych nauczycieli i dyrektorów ZSG.
Jubileuszową Galę w szkolnej auli, w obecności przedstawicieli władz miasta – pani wiceprezydent
Wrocławia Magdaleny Piaseckiej, dyrektora Wydziału Edukacji Jarosława Delewskiego, przedstawiciela
Kuratorium pani wizytator Lidii Czyszewicz – Staniak, przedstawicieli wrocławskich uczelni, dyrektorów
wrocławskich szkół, byłych dyrektorów ZSG, przedstawicieli związków zawodowych, Rady Rodziców,
nauczycieli i absolwentów, rozpoczęło wprowadzenie sztandaru Szkoły i odśpiewanie hymnu
państwowego. Następnie głos zabrała dyrektor Małgorzata Frydel, która przypomniała historię Naszej
Szkoły, szczególne podziękowania i słowa wdzięczności kierując do obecnych na uroczystości
dyrektorek ZSG: Teresy Karpińskiej, Zuzanny Balawender i Krystyny Szumilak. Kolejno zabierali głos
przedstawiciele władz miasta, kuratorium oświaty oraz Rady Rodziców składając na ręce dyrektor
M. Frydel gratulacje i życzenia dalszych sukcesów dla uczniów i Szkoły. Również panie dyrektor
wspominały szczególne dla nich wydarzenia z historii ZSG. W części artystycznej Gali absolwenci
i uczniowie należący do Szkolnego Koła Teatralnego zaprezentowali wzruszający montaż literacko
- muzyczny o szkole, marzeniach i sukcesach zawodowych okraszony układami tanecznymi
i poruszającym wykonaniem piosenki „Twarze, twarze”. Kolejnych wzruszeń, a także radości
i satysfakcji zapewniła prezentacja multimedialna pokazująca historię Szkoły, zaczynając
od 1 września 1947 roku a kończąc na dniu dzisiejszym. Niezwykle interesującym punktem
Gali był pokaz musztry kelnerskiej w wykonaniu uczniów klas kelnerskich, których przygotowywali
Mistrz Mariusz Papuga – absolwent naszej szkoły oraz pani wicedyrektor Maria Małecka.
Ukoronowaniem Jubileuszowej Gali był wspaniały tort przygotowany przez zespół cukierników
Hotelu Park Plaza pod kierunkiem Szefa Kuchni Zbigniewa Koźlika – oczywiście absolwenta
Naszej Szkoły. W dalszej części Jubileuszu absolwenci, byli i obecni nauczyciele mogli spotkać się
w swoich klasach, aby powspominać szkolne czasy. Jednocześnie można było skosztować
niezwykle smacznych i aromatycznych potraw przygotowanych dzięki ogromnemu zaangażowaniu
naszych absolwentów: Grzegorza Wiatrowskiego, Piotra Kwaśnego, Roberta Polińskiego, Michała
Czekajło, Grzegorza Pomietło, Marioli Monczak i Katarzyny Daniłowicz oraz licznych firm
gastronomicznych, które zaszczyciły nas swoją obecnością podczas Jubileuszu, a także
przez uczniów i nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Szczególne podziękowania kierujemy do następujących hoteli, restauracji i firm:
Dziękujemy wszystkim, którzy pamiętali o 70 latach istnienia Zespołu Szkól Gastronomicznych.
Jesteśmy głęboko wdzięczni za szczere życzenia rozwoju i dalszych sukcesów.
Zapraszamy do Naszej Szkoły młodych ludzi, którzy chcą zdobyć ciekawy zawód i rozwijać swoje pasje.