Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".

Jubileusz 70-lecia szkoły już za nami

20 kwietnia Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu obchodził Jubileusz 70- lecia Szkoły.

Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele pod wezwaniem św. Henryka przy ulicy Glinianej. 

Podczas nabożeństwa odczytane zostały nazwiska zmarłych nauczycieli i dyrektorów ZSG.

Jubileuszową Galę w szkolnej auli, w obecności przedstawicieli władz miasta – pani wiceprezydent

Wrocławia Magdaleny Piaseckiej, dyrektora Wydziału Edukacji Jarosława Delewskiego, przedstawiciela

Kuratorium pani wizytator Lidii Czyszewicz – Staniak, przedstawicieli wrocławskich uczelni, dyrektorów

wrocławskich szkół, byłych dyrektorów ZSG, przedstawicieli związków zawodowych, Rady Rodziców,

nauczycieli i absolwentów, rozpoczęło wprowadzenie sztandaru Szkoły i odśpiewanie hymnu

państwowego. Następnie głos zabrała dyrektor Małgorzata Frydel, która przypomniała historię Naszej

Szkoły, szczególne podziękowania i słowa wdzięczności kierując do obecnych na uroczystości

dyrektorek ZSG: Teresy Karpińskiej, Zuzanny Balawender i Krystyny Szumilak. Kolejno zabierali głos

przedstawiciele władz miasta, kuratorium oświaty oraz Rady Rodziców składając na ręce dyrektor

M. Frydel gratulacje i życzenia dalszych sukcesów dla uczniów i Szkoły. Również panie dyrektor

wspominały szczególne dla nich wydarzenia z historii ZSG. W części artystycznej Gali absolwenci

i uczniowie należący do Szkolnego Koła Teatralnego zaprezentowali wzruszający montaż literacko

- muzyczny o szkole, marzeniach i sukcesach zawodowych okraszony układami tanecznymi

i poruszającym wykonaniem piosenki „Twarze, twarze”. Kolejnych wzruszeń, a także radości

i satysfakcji zapewniła prezentacja multimedialna pokazująca historię Szkoły, zaczynając

od 1 września 1947 roku a kończąc na dniu dzisiejszym. Niezwykle interesującym punktem

Gali był pokaz musztry kelnerskiej w wykonaniu uczniów klas kelnerskich, których przygotowywali

Mistrz Mariusz Papuga – absolwent naszej szkoły oraz pani wicedyrektor Maria Małecka. 

Ukoronowaniem Jubileuszowej Gali był wspaniały tort przygotowany przez zespół cukierników

Hotelu Park Plaza pod kierunkiem Szefa Kuchni Zbigniewa Koźlika – oczywiście absolwenta

Naszej Szkoły. W dalszej części Jubileuszu absolwenci, byli i obecni nauczyciele mogli spotkać się

w swoich klasach, aby powspominać szkolne czasy. Jednocześnie można było skosztować

niezwykle smacznych i aromatycznych potraw przygotowanych dzięki ogromnemu zaangażowaniu

naszych absolwentów: Grzegorza Wiatrowskiego, Piotra Kwaśnego, Roberta Polińskiego, Michała

Czekajło, Grzegorza Pomietło, Marioli Monczak i Katarzyny Daniłowicz oraz licznych firm

gastronomicznych, które zaszczyciły nas swoją obecnością podczas Jubileuszu, a także

przez uczniów i nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Szczególne podziękowania kierujemy do następujących hoteli, restauracji i firm:

sponsorzy

Dziękujemy wszystkim, którzy pamiętali o 70 latach istnienia Zespołu Szkól Gastronomicznych.

Jesteśmy głęboko wdzięczni za szczere życzenia rozwoju i dalszych sukcesów.

Zapraszamy do Naszej Szkoły młodych ludzi, którzy  chcą zdobyć ciekawy zawód i rozwijać swoje pasje. 

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X