Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, to szkoła umożliwiająca zdobycie ciekawego zawodu, przygotowująca do studiów i dająca możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Nasi absolwenci bez trudu znajdują pracę w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Szkoła współpracuje z podobnymi placówkami w Stadthagen, Carcassonne (Francja), Nünchritz, Olpe (Niemcy), Topolcy (Węgry) i Jeseniku (Czechy). Wymiana młodzieży odbywa się w ramach projektu PNWM „Polsko - Niemiecka Wymiana Młodzieży”. Szkoła jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko -Turystycznych (AEHT) z siedzibą w Strasburgu. Stowarzyszenie ma na celu wymianę uczniów i nauczycieli, tworzenie bliskiej współpracy pomiędzy szkołamii firmami z branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej oraz wymianę informacji na temat metod nauczania, wiedzy i umiejętności. Zespół Szkół Gastronomicznych uczestniczy w Projekcie Unijnym „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II”. Dzięki środkom finansowym przekazywanym z projektu młodzież może korzystać z dodatkowych zajęć edukacyjnych, uczestniczyć w wycieczkach i projektach zawodoznawczych, kursach kwalifikacyjnych, stażach, forach zawodowych itp. Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się nie tylko w wyposażonych w nowoczesny sprzęt warsztatach szkolnych, ale także w renomowanych restauracjach, hotelach, biurach podróży. Atutem szkoły są osiągnięcia uczniów w olimpiadach oraz w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych. Każdego roku nasi uczniowie zostają laureatami tych konkursów. Przekazywanie teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu gastronomii,hotelarstwa i turystyki to ważny, ale nie jedyny aspekt kształcenia w ZSG. Wszechstronny program wychowawczy uwzględnia każdego ucznia w szkole, pomaga w rozwoju zainteresowań i pasji m.in. artystycznych, sportowych, językowych, pracy w wolontariacie. Kształtuje człowieka odpowiedzialnego za siebie i innych. Dzięki zaangażowanej pracy nauczycieli, ZSG jest od lat wiodącą placówką oświatową na Dolnym Śląsku. Kierunki kształcenia – w skład ZSG wchodzą: Branżowa szkoła I stopnia nr 9 Technikum nr 9 Kwalifikacyjny kurs zawodowy TG.07 ( zawód kucharz )
Warunkiem uzyskania zawodu kucharz jest pozytywny wynik egzaminu z kwalifikacji TG.07 i ukończenie co najmniej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w dowolnym zawodzie. Kwalifikacyjny kurs zawodowy TG.16 ( zawód technik żywienia i usług gastronomicznych )
Warunkiem uzyskania kwalifikacji TG.16 jest pozytywny wynik egzaminu z kwalifikacji. Natomiast warunkiem uzyskania zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych jest zdanie egzaminu z kwalifikacji TG.07 i TG.16 oraz ukończenie dowolnej szkoły średniej.
ZSG należy do zaszczytnego, elitarnego grona szkół posiadających Certyfikat Jakości "Szkoła Przedsiębiorczości”, który zaświadcza, że dana szkoła pełni rolę lokalnego centrum edukacyjnego z dziedziny przedsiębiorczości dla młodych ludzi przygotowując ich do funkcjonowania w rzeczywistości. Program Certyfikat Jakości „Szkoła Przedsiębiorczości” to nowe spojrzenie na dotychczas realizowane programy edukacyjne i przedsięwzięcia z zakresu szeroko rozumianej przedsiębiorczości. Program ma na celu promocję edukacji ekonomicznej uczniów jako istotnego wskaźnika jakości pracy szkoły oraz kształtowanie kultury przedsiębiorczości w szkołach. O Certyfikat Jakości „Szkoła Przedsiębiorczości” mogą ubiegać się szkoły, które: - kształtują wśród uczniów postawy przedsiębiorcze, - dbają o jakość nauczania i wychowania w obszarze szeroko rozumianej edukacji ekonomicznej i finansowej, - współpracują z gospodarczo - społecznym otoczeniem szkoły, - inicjują działania z zakresu przedsiębiorczości wspierające środowisko lokalne, - przygotowują do rynku pracy. Uroczyste wręczenie Certyfikatów odbyło się 12 marca 2008 roku podczas konferencji “Kształtowanie postaw przedsiębiorczych w szkole” w auli Zespołu Szkół Nr 25 we Wrocławiu, ul. Skwierzyńska 1/7. Dokładne informacje na stronie www.junior.org.pl Nasza szkoła ma na swoim koncie Rekord Guinnessa. Brązowy medal naszych uczniów w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym. |