Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 9 w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2020".


Wydarzenia

  • Dodano: 2022-11-23 09:28:14

    Szkolna wycieczka do Pragi

    We czwartek, 10 listopada odbyła się szkolna wycieczka do Pragi, w której wzięli udział uczniowie klas:

    3Ga, 3T, 4Hb, 4LG i 4Gf wraz z opiekunami p. J.Miksztą, p. M.Nycz-Brzechffą i p. B.Przybysławską.

    Praga to stolica i największe miasto Czech, położone w zachodniej części kraju, nad Wełtawą.

    Po pięknej praskiej starówce oprowadzał nas przewodnik, pan Andrzej Talarek, który bardzo interesująco

    przekazywał nam wiedzę historyczną połączoną z ciekawostkami i anegdotami związanymi

    z historią Czech i Pragi. Zwiedziliśmy Hradczany wraz z katedrą św. Wita, Małą Stranę,

    byliśmy przy ścianie Lennona, na której w czasach komunizmu pojawiało się kolorowe graffiti

    o charakterze politycznym. Następnie spacerowaliśmy po Moście Karola, byliśmy w bibliotece miejskiej

    oraz na praskim Rynku ze słynnym zegarem astronomicznym. Zwiedziliśmy także Plac Karola, największy

    plac w Pradze, który dawniej był targiem bydlęcym, gdzie znajduje się Nowomiejski Ratusz.

    Praga to piękne miasto, do którego warto wrócić, bo jeden dzień to zdecydowanie za mało,

    aby poznać wszystkie jego uroki.


    zdjęcia

     
  • Dodano: 2022-11-22 18:44:49

    Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

    14 listopada nasza szkoła włączyła się w bardzo ważną akcję obchodów Światowego Dnia Walki
    z Cukrzycą. Co 11 osoba dorosła na Świecie ma zdiagnozowaną cukrzycę – ta choroba jest szerzącym się problemem, której jednak w wielu przypadkach można zapobiec.

    W ramach projektu zrealizowano wiele działań:

    Od 11.55-12.40 w sali kinowej, odbyła się w ramach profilaktyki cukrzycy prelekcja
    pt. „Jak poskromić cukrzycę? (p. M. Jarzombek). Udział wzięli uczniowie i nauczyciele klas:
    2T ( p. J. Mikszta), 2H (p. A. Urbańska), 1H (p. E. Jaśniewska), 2Ga( p. M. Mandera-Rzepczyńska).

    W bibliotece szkolnej uczniowie zobaczyli ekspozycję książek na temat cukrzycy i jej profilaktyki.
    Z materiałów zamieszczonych na wystawie, można było się dowiedzieć, jakie są przyczyny
    występowania cukrzycy, jakie badania należy wykonać w celu zdiagnozowania choroby
    oraz jak się odżywiać. Książki zawierały przepisy umiejętnie łączące tradycje polskiej kuchni
    z elementami egzotyki, a także informacje o tym, czym jest indeks glikemiczny
    i wymiennik węglowodanowy.

    Od 11.05-11.50 w sali 105 odbyła się degustacja potraw dla cukrzyków.
    Poczęstunek przygotowany został przy wsparciu nauczycieli przedmiotów hotelarskich i gastronomicznych
    przez uczniów klas: 4Lb (p. L. Zaleska), 3BK (p. M. Jarzombek), 2Ba (p. J. Garyantesiewicz).

    Kulinarnia z okazji Światowego Dnia Cukrzycy :

    3BK (p. M. Jarzombek)  wypiek chleba dla cukrzyków

    4Lb (p. L.Zaleska ) aranżacje stołów okolicznościowych oraz sałatka koktajlowa ze szpinaku z granatem,
    świeżymi ziołami i serem solankowym. Młodzież zrealizowała również czynności porządkowe.

    2 Ba (p. B. Kruszyńska, p. J. Garyantesiewicz) w menu przygotowała:

    • Sałatkę z komosy ryżowej, suszonymi pomidorkami, bazylią i miętą, ogórkiem zielonym i kukurydzą;
    • Sałatkę z brokułami, fetą, pomidorkami koktajlowymi ze słonecznikiem;
    • Koreczki z chleba razowego, pomidorków koktajlowych i szynki;
    • Tartinki z serkiem i rzodkiewką;
    • Muffiny jogurtowe z kokosem.

    .4Gg (p. E.Wyszomierska) podczas zajęć w pracowni usług i obsługi konsumenta przygotowała
    muffiny maślane z dodatkiem owoców granatu i płatków migdałowych oraz kolorowe wariacje zimowych herbat.
    Herbaciane napoje niewątpliwie są źródłem niepowtarzalnych aromatów i cennych witamin w każdym łyku.
    Walory smakowe i ocieplające podkreśliliśmy i podbiliśmy świeżymi pomarańczami, grapefruitem, lionką,
    cytryną oraz odpowiednio dobranymi dodatkami korzennymi m.in.: laską wanilii, cynamonem, goździkami,
    kardamonem, kawałkami imbiru. Na dobre w okresie jesienno- zimowym pozostanie z nami herbata z pomarańczą
    i przyprawami korzennymi. Herbaty te, nie tylko rozgrzeją zziębnięte ciało i ukoją duszę, ale również pomogą
    zmobilizować system odpornościowy oraz wzmocnią organizm przed trudnymi warunkami atmosferycznymi.

    W tym dniu odbyły się także zajęcia sportowe dla chętnych uczniów naszej szkoły.
    Młodzież uczestniczyła w zajęciach na lodowisku i siłowni.

    Włączenie się do obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą miało na celu zwiększenie świadomości społeczności
    uczniów i pracowników szkoły na temat zagrożeń związanych z chorobą. Propozycje dań i możliwość degustacji
    zdrowych przekąsek, mogą stać się inspiracją do zróżnicowania i wzbogacenia codziennej diety chorego na cukrzycę.
    Świadomość, że aktywność fizyczna odpowiada za większość pozytywnych skutków jakie niesie za sobą wysiłek fizyczny,
    ma działanie profilaktyczne w przebiegu cukrzycy. Odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczna powinny być
    najważniejsze w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych w tym cukrzycy.

    Koordynatorem projektu była p. E. Kobusińska

  • Dodano: 2022-11-20 20:54:46

    Wznowienie akcji pomocy świątecznej dla Ukrainy

    Szkolny Klub Wolontariatu ZSG wznawia zbiórkę dla potrzebujących na Ukrainie.

    Uczniowie i pracownicy szkoły mogą zostawiać dary w sali 407.

    Dary mogą przynosić także mieszkańcy Wrocławia i okolic i zostawiać na portierni szkoły.

    Zbiórka potrwa do 08.12.2022r. 


    https://fb.watch/gUfKV33ZK4/

  • Dodano: 2022-11-20 19:59:54

    Szkoła do hymnu

    Dyplom.pdf

  • Dodano: 2022-11-17 20:00:14

    Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień

    21 listopada obchodzony jest jako Światowy Dzień Życzliwości i Pozdrowień,

    dzień dobrych uczynków i pozytywnych emocji. Z tej okazji, w poniedziałek 21.11.2022 r.

    na 4 godzinie lekcyjnej odbędzie się głosowanie na najżyczliwszą osobę w klasie.

    Członkowie samorządu przejdą się po salach, zbierając głosy.

    Wyniki zostaną ogłoszone następnego dnia.

    Najżyczliwsi otrzymają przypinkę oraz małe co nieco.

    Wolontariat przyłącza się do świętowania.

    Wolontariusze tego dnia będą rozdawać buźki z uśmiechem.

     

    Serdecznie zachęcamy do udziału w akcjach.

  • Dodano: 2022-11-16 11:44:42

    Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSG

    W dniach 08.11 -10.11.2022 r. w szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tematyka  lekcji z przedmiotów zawodowych miała jeden ważny cel: zwrócenie uwagi na zasady  racjonalnego odżywiania oraz pokazanie inspirujących technik przygotowania potraw, propagowanie kultury i etykiety przy stole, promowanie regularnego spożywania posiłków.  W menu obchodów  były również potrawy i napoje z „diety dla planety”, która ma
    na celu poprawę stanu zdrowia populacji ludzi i  ochronę środowiska, z wykorzystaniem  produktów pochodzących
    z upraw ekologicznych.

    Spośród wielu działań prezentujemy następujące:

    ·        Uczniowie klasy I H ( technik hotelarstwa ) realizowali hasło: "Zdrowe danie na drugie śniadanie" i  ramach godziny wychowawczej prezentowali swoje "zdrowe drugie śniadania" oraz rozmawiali  o prawidłowych nawykach żywieniowych.

    ·        Klasy 1Ba, 1Bb ( kucharz ) oraz 1Ga, 1Gb, 1 Gc i 1Gd ( technik żywienia i usług gastronomicznych ) na lekcjach bezpieczeństwa i higieny pracy oraz godzinach wychowawczych podejmowali tematykę racjonalnego odżywiania się i wpływi diety na higienę pracy i uczenia się w oparciu o film”Super size me”.

    ·        Quiz Multimedialny dotyczący Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania zaangażował  w kampanię klasę 1Gb. Koktajl party dla Niepodległej to motto na lekcjach w kl.2Bt ( technik żywienia i usług gastronomicznych ).

    ·        "Jak smakuje Polska - wybieramy produkty eko" ; klasa IV Lb ( technik żywienia i usług gastronomicznych )

    ·        Przekąska biało-czerwona i zdrowa - pieczarki zapiekane z serem i pomidorki zapiekane z pieczarką i serem - klasa 3L ( technik żywienia i usług gastronomicznych ).

    ·        Pod hasłem ”zdrowe i carvingowe” swoje prace zaprezentowali uczniowie klasy 3Bk i 3B ( kucharz )
    na przedmiocie pracownia carvingowa.

    ·        Uczniowie z klasy 3H ( technik hotelarstwa )  oraz 1Gc ( technik żywienia i usług gastronomicznych ) przygotowali plakaty. Graficznie przedstawili zasady właściwego odżywiania się, wykazali się zdolnościami plastycznymi oraz wiedzą z zakresu zdrowego jedzenia i gotowania.

    ·         Koktajl party dla Niepodległej to motto na lekcjach w kl.2Bt.

    ·        Klasa 2Bb ( kucharz ) przygotowała: mufinki z ciasta marchewkowo-selerowego z orzechami i gorzką czekoladą. Desery sporządzono w stylu 'light"- panna cottę bez cukru i z mlekiem kokosowym, natomiast do muffin|
    użyto warzyw, orzechów, a do kulek mocy pistacji i daktyli. Chlebek majonezowy nie zawierał cukru, strukturę kształtowały eko-jaja, nasiona chia oraz siemię lniane. Jesienne kaszotto zachęcało paletą barw dzięki kaszy jaglanej, cieciorce, czerwonej fasolce oraz papryce.

    ·        Kolejne potrawy przygotowała klasa 2Ba ( kucharz ): kanapki z pumperniklem, warzywne koreczki oraz sałatka planetarna z warzywami, nasionami i orzechami.

     

    ·        Natomiast na przedmiocie pracownia obsługi konsumenta 2H przygotowała sałatki oraz kulki serowe
    z migdałami i papryką.

     

    ·        Młodzież z klasy 1 Bt ( technik żywienia i usług gastronomicznych ) włączyła się do realizacji zadań z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania podczas zajęć z pracowni obsługi klienta - przygotowała
    do degustacji zdrową pizzę na bazie samodzielnie przygotowanego ciasta, sosu pomidorowego ze zdrowymi dodatkami. Podczas zakupów wybierane były surowce wyłącznie z naturalnymi składnikami,  bez  dodatków
    do żywności, polepszaczy, niektóre pochodziły z bio upraw. Przeprowadzenie warsztatów z młodzieżą, zostało poprzedzone dyskusją, aby rozwijać kulinarną świadomość, propagować wiedzę o tym, które produkty spożywcze są zdrowe, a jakich dodatków powinniśmy unikać w codziennej diecie.

    Życzymy wszystkim, żeby wybory żywieniowe służyły zachowaniu zdrowia, utrzymania doskonałej kondycji fizycznej
    i psychicznej oraz ochronie środowiska. Natomiast zróżnicowana, bardziej roślinna dieta pomoże nam zadbać
    nie tylko o kondycję planety, ale wpłynie na nasze zdrowie.

    Nauczyciele przedmiotów zawodowych.

     

  • Dodano: 2022-11-15 21:03:45

    "Szkoła pamięta"

     Dyplom.pdf

  • Dodano: 2022-11-12 08:20:18

    "Barwy narodowe symbolem kulinarnego luksusu

    potrawy i napoje dla Niepodległej"

    "Biesiada wczoraj i dziś - dla Niepodległej"

    Uroczysta kulinarna parada niepodległości w naszej szkole trwała od 7-10 listopada 2022,
    w pracowniach zawodowych zrobiło się biało - czerwono na stołach i na talerzach, a sensorycznie
    pysznie i duchowo patriotycznie.

    Paradę rozpoczęła klasa 2L przygotowując i serwując ulubiony deser i napój
    marszałka Józefa Piłsudskiego
     - leguminę i herbatę z samowara według oryginalnej receptury.

    Aranżacje stołów okolicznościowych "Biesiada  wczoraj i dziś w Niepodległej" zrealizowały klasy 2L, 3L, 4Lb.

    Przygotowaliśmy uroczysty aperitif i koktajl party "Pamiętamy 11 listopada 1918"
    z klasami 4LB, 4Gc, 4Gd i 2Bt.

    "Nieskończenie Niepodległa" czyli  poczęstunek smaku wolności dla społeczności szkolnej
    czyli biało-czerwone smoothie z jogurtem i truskawkami wykonała klasa 4LG gr. 1.

    W menu dla Niepodległej znalazły się również: 

    • serniczki z musem truskawkowym, bitą śmietaną z mascarpone, naleśniki z serem, frużeliną truskawkową z garni z bitej śmietany wykonane przez kl. 4Gg, tartaletki biało – czerwone kl.1L,
      a wszystko z dozą witamin ukrytych w malinach,
    • różnorodne  babeczki  kruche z masą z sera białego i mascarpone i wanilią, dekorowane wiórkami kokosowymi oraz wytrawne z masą z sera białego i mascarpone z dodatkiem papryki słodkiej,
      ostrej i suszonych pomidorów – klasa 3L/gr 2.,
    • koreczki wytrawne z pomidorków koktajlowych z serem mozzarella, dekorowane listkami bazylii - kl.2L/gr. 1,
    • zupa krem z pomidorów z kleksem śmietany, gziki - klasa 4LG, omlety biszkoptowe ze śmietanką
      i musem truskawkowym - klasa 3L,
    • zupa serowa oraz przystawka biało – czerwoną z bułeczkami domowego wypieku – kl.3B.

    W przeddzień Święta klasa 3L/gr.2 przygotowała sernik na zimno biało – czerwony
    oraz deser "z ziemi włoskiej do Polski" kl. 2Bb i 3BK, które były serwowane dla społeczności szkolnej
    i były słodkim zaproszeniem do obchodów Święta Odzyskania Niepodległości 11.11.2022r.   
    już w gronie rodzinnym. 

    W dniu 10.11.2022 r. społeczność szkolna została  poczęstowana koleją  słodkością dla wzmocnienia
    naszej duszy narodowej i naszych ciał kl. 2Bb, 3B, 3Bk - ciasteczkami biało – czerwonymi, w kształcie serduszek, którym towarzyszyły cytaty historyczne.

    Wszystkie klasy, które wzięły udział w wydarzeniach, przygotowały aranżacje stołów okolicznościowych
    w barwach narodowych i wspólnie uczciły ten piękny moment w naszej historii.

    Mottem działań realizowanych przez klasy hotelarskie (1H gr.2, 2H, 3H gr.1 oraz 4Hb) w ramach projektu
    był: „Marketing informacyjny: „Niepodległa miejscem spotkań”

    Uczniowie pracowali pod okiem swoich nauczycieli przedmiotów hotelarskich i gastronomicznych,
    dziękujemy serdecznie i zapraszamy do kolejnych inspirujących i godnych naszej historii
    i tradycji kulinarnej działań.

    Nauczyciele przedmiotów hotelarskich i gastronomicznych

  • Dodano: 2022-11-10 20:40:11

    Szkoła do hymnu

    W tym tygodniu w ramach projektu "Niepodległa miejscem spotkań"

    wspólnie świętowaliśmy 104 rocznicę Odzyskania Niepodległości przez Polskę.

    Z tej okazji w dniu dzisiejszym o godz. 11:11

    cała społeczność naszej szkoły utworzyła na korytarzach szkolnych

    Łańcuch Wolności i uroczyście odśpiewała Hymn Narodowy.

  • Dodano: 2022-11-10 18:54:21

    “Niepodległa miejscem spotkań” – rozstrzygnięcie konkursów

    W dniu 9 listopada 2022 w sali kinowej odbyła się lekcja otwarta: "Kochamy Cię Polsko" 

    połączona z podsumowaniem finału szkolnych konkursów zorganizowanych w ZSG

    z okazji Święta Niepodległości w ramach projektu: "Niepodległa miejscem spotkań".

    W lekcji przeprowadzonej przez p. J.Miksztę, p. B.Oziembłowską i p. A.Sutowicz wzięli udział uczniowie klas:

    1T, 1L, 2Ga, 4Hb i 4Tb, którzy obejrzeli 2 najlepsze prezentacje konkursowe w j. polskim i j. angielskim.

    Ponadto uczniowie klas 4Tb i 4Hb przedstawili informacje na temat historii obchodów Święta Niepodległości

    oraz podzielili się refleksjami swoich rówieśników – licealistów z III LO - odnoszących się do patriotyzmu

    jako ważnej w dzisiejszych czasach wartości dla młodych ludzi.

    Poniżej lista laureatów konkursów w ramach projektu ”Niepodległa miejscem spotkań”:

    I "Moja mała Ojczyzna
    miejsca  bliskie memu sercu, które mają związek z niepodległością i historią Polski":

    Prezentacja w j. polskim:

    1 miejsce - Alicja Szydełko, Weronika Ferenc kl.1T

    Prezentacja w j. angielskim:

    1 miejsce - Wiktoria Dul, Daria Lechowska kl 4Tb

    II Szkolny konkurs: "List do mojej Ojczyzny" w języku polskim, angielskim i niemieckim:

    List w j. polskim:

    1 miejsce: Oliwia Krykwińska kl.2H

    2 miejsce: Oliwia Kruczek kl.2H

    3 miejsce Wiktoria Dul i Daria Lechowska kl.4Tb

    List w j. angielskim:

    1 miejsce: Wiktoria Dul i Daria Lechowska kl.4Tb

    2 miejsce: Oliwia Krykwińska i Oliwia Kruczek kl.2H

    Wyróżnienie: Marcelina Kłos kl.2T

    List w j. niemieckim:

    1 miejsce: Kinga Kaliciak,Martyna Charzewska kl.2Gb

    2 miejsce: Roksana Brola, Maria Bielak kl.2Gb

    3 miejsce: Małgorzata Kaźmierczak, Igor Hucalak kl.2Gb

    III Konkurs na najciekawszy komiks prezentujący treść hymnu narodowego Polski: 

    1 miejsce: Daria Lechowska kl. 4Tb

    2 miejsce: Amelia Skowron-Demczuk kl.1H

    3 miejsce: Gabriela Klimowicz kl. 1Ga

    IV Konkurs na prace plastyczne „Polskie symbole narodowe”:

    1 miejsce: Artur Łazarski kl.3Gb, Natalia Czyż kl.2Gb

    2 miejsce: Olha Artem kl.4Lb, Marcin Kuchta kl.3B,Oskar Wąsowski kl.3B

    Gratulacje!!!                

     

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
X